ایکون سایت امیر مهجوریان

کتاب مقدمه‌ای بر پیکره دانش معماری سازمانی

کتاب پیکره دانش معماری سازمانی
  • کتاب مقدمه‌ای بر پیکره دانش معماری سازمانی
  • 580 صفحه: انتشارات ادیبان روز
  • سال انتشار: 1399
  • نویسنده: امیر مهجوریان
  • کتاب مرجع برای دروس «مبانی معماری سازمانی» و  “مدیریت معماری سازمانی» رشته کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات گرایش معماری سازمانی
  • کتاب مرجع برای دروس مرتبط با معماری سازمانی یا برنامه‌ریزی سیستم/فاوا در سایر رشته‌های مدیریت/ فناوری اطلاعات / مهندسی کامپیوتر (نرم افزار)

 

 

اگرچه مفهوم و ضرورت نظام معماری سازمانی به نظر واضح می‌آید، اما گستره گفتمان و کاربرد آن دربردارنده مکاتب فکری متفاوت، سبک‌های متنوع، چارچوب‌های متعدد، تعاریف مختلف و تفاسیر پیچیده‌ای است که همین موضوع سبب عدم تدوین یک مرجع جامع و مورد اجماع به‌عنوان پیکره دانش این رشته شده است. «پیکره دانش» به معنای مجموعه‌ای کاملی از مفاهیم، اصطلاحات و تکنیک‌ها در یک حرفه یا حوزه موضوعی است که دانستن آن برای متخصصان مربوطه ضروری قلمداد می‌شود. نگارنده با بررسی مجموعه منابع مهم معماری سازمانی اعم از مقالات، کتب، گزارش‌ها، استانداردها، چارچوب‌ها و سایر منابع سودمند که از اواسط دهه 1980 تا ابتدای سال 2020 منتشر شده، سعی در سازمان‌دهی مجموعه مفاهیم، تکنیک‌ها و روش‌های این حوزه در قالب پیش‌نویس پیکره دانش معماری سازمانی نموده است. 

در این کتاب، نویسنده با بررسی مجموعه منابع مهم معماری سازمانی اعم از مقالات، کتب، گزارش‌ها، استانداردها، چارچوب‌ها و سایر مراجع سودمند از اواسط دهه 1980 تا ابتدای سال 2020، سعی در سازمان‌دهی مجموعه مفاهیم، تکنیک‌ها و روش‌های این حوزه در قالب پیش‌نویس پیکره دانش معماری سازمانی نموده است. این کتاب علاوه بر کاربردهای دانشگاهی و پژوهشی، زمینه ­سازی برای صنعتی ­سازی دانش و تجارب داخلی معماری سازمانی در مقیاس جهانی یا منطقه ­ای را نیز مدنظر داشته است.

 

علاقمندان برای تهیه کتاب می توانند به کتابفروشی های معتبر مراجعه نموده یا نسخه الکترونیک آن را از طاقچه تهیه نمایند.

سرفصل مطالب و صفحات ابتدایی کتاب جهت اطلاع علاقمندان قابل دانلود است: چکیده کتاب مقدمه ای بر پیکره دانش معماری سازمانی

 

کتاب تدوین چارچوب معماری سازمانی ایران

کتاب ندوین چارچوب معماری سازمانی ایران
  • کتاب تدوین چارچوب معماری سازمانی ایران
  • 650 صفحه: انتشارات سازمان فناوری اطلاعات
  • سال انتشار: 1396
  • نویسندگان: امیر مهجوریان و جمعی از همکاران
  • چارچوب مرجع معماری سازمانی ملی برای استفاده دستگاه‌های دولتی و اجرایی که با هدایت دو نهاد بالادستی دولت – شورای عالی اداری و شورای عالی فناوری اطلاعات –  تهیه و منتشر شد.
  • اسناد و خروجی این سند می‌تواند توسط پژوهشگران و صنعت نیز مورد استفاده قرار گیرد.

 

 

این کتاب شامل مهمترین اسناد خروجی طرح چارچوب معماری سازمانی ایران است که طی سال‌های 1395 و 1396 با هدایت کمیسون توسعه دولت الکترونیکی و مدیریت سازمان فناوری اطلاعات، توسط تیم آزمایشگاه معماری سازمانی سرویس‌گرا دانشگاه بهشتی با همکاری گروهی از خبرگان و مشاوران کشور تهیه و منتشر شد.

«چارچوب معماری سازمانی ایران» به معنای عام توصیف‌کننده ساختار، دستورالعمل، الگوها و استانداردهای انجام معماری سازمانی در سطح دولت و دستگاه‌های اجرایی کشور است و دربردارنده چهار بخش اصلی است. این چارچوب بر اساس چندین سال بررسی‌های تحلیلی نمونه چارچوب‌ها و تجربه‌های معماری در دیگر کشورها و انطباق آن با نیازهای کشور طراحی و منتشر شده است. بخش‌هایی از این چارچوب به‌طور کامل به‌صورت بومی و بر اساس تجربه‌های بیش از دو دهه معماری سازمانی در کشور طراحی شده است و نمونه مشابهی در جهان ندارد.

در این کتاب، اسناد چارچوب و روش‌شناسی معماری سازمانی، مدل مرجع خدمات دولت، مدل مرجع عملکرد دولت و مدل مرجع فناوری دولت به صورت یکجا و یکپارچه در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.

 

این کتاب به صورت رایگان توسط سازمان فناوری اطلاعات منتشر شده است و علاقمندان میتواند نسخه کامل را دانلود(لینک) کنند.  

 

کتاب اصول، مبانی و روش‌های معماری سازمانی سرویس‌گرا

کتاب معرفی اصول، مبانی و روش‌های معماری سازمانی سرویس‌گرا
  • کتاب اصول، مبانی و روش های معماری سازمانی
  • 178صفحه: انتشارات دانشگاه بهشتی
  • سال انتشار: 1389
  • نویسندگان: امیر مهجوریان و دکتر فریدون شمس
  • در گذشته کتاب مرجع برای درس «مبانی معماری سازمانی» رشته کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات گرایش معماری سازمانی بوده است که از سال 1400 کتاب جدید “پیکره دانش معماری سازمانی” جایگزین آن شده است.

 

 

هدف از نگارش این کتاب، تشریح مباحث “معماری سازمانی” و  “معماری سرویس گرا” به همراه بررسی چگونگی ترکیب آنها در قالب “معماری سازمانی سرویس گرا” بوده است.  
لازم به ذکر است معماری سازمانی (Enterprise Architecture) عبارت است از مجموعه ای از ارائه‌های توصیفی (مدل ها) در ارتباط با تشریح یک سازمان چندان که قابل مدیریت بوده و در دوره حیات مفیدش قابل نگهداشت باشد. از طرف دیگر اما معماری سرویس گرا (Service Oriented Architecture) رهیافتی برای ساخت سیستم های توزیع شده است که کارکردهای نرم افزاری را در قالب سرویس ارائه می کند. این سرویس ها هم توسط دیگر نرم افزارها قابل فراخوانی هستند و هم برای ساخت سرویس های جدید مورد استفاده قرار می گیرند، این معماری برای یکپارچه سازی فناوری ها در محیطی که انواع مختلفی از سکوهای نرم افزاری و سخت افزاری وجود دارد ایده آل است.

فصل نخست این کتاب به معماری سازمانی اختصاص دارد و سعی شده است مباحث و مفاهیم این حوزه به اختصار در اختیار خوانندگان قرار گیرد. در فصل دوم مباحث مربوط به معماری سرویس گرا به تفصیل ارائه شده است. فصل سوم به معماری سازمانی سرویس گرا اختصاص دارد و در فصل چهارم متدولوژی بومی سازی شده ای برای تدوین معماری سازمانی سرویس گرا ارائه شده است.

 

با توجه به اینکه از سال 1400 به بعد، نسخه چاپی این کتاب در کتابفروشی ها موجود نیست، نسخه الکترونیک آن به صورت هدیه (لینک درخواست نسخه رایگان) به علاقمندان ارایه می‌شود.   

اشتراک‌گذاری محتوا: